Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

vrijdag 3 april uitgesteld
Armand Mensingh
Wat is Yoga?

3 april @ 20:00 - 21:30

- €15

Op vrijdagavond 3 april 2020 wordt een yoga performance door Armand Mensingh gegeven en staan we stil bij de oorspronkelijke betekenis van yoga, de huidige populariteit en haar geschiedenis. (40.000 jaar oud)

 

Op de vraag aan Patanjali ‘Wat is yoga?’ was het antwoord; ‘Als de geest stilvalt is er yoga.’

Yoga in het algemeen is dus een geestelijke discipline, maar waarom denken we aan een soort gymnastiek bij yoga?
En wat maakt dat de laatste 20 jaar yoga in het algemeen zo populair is? Zijn het de vele vormen of de tijd waarin wij nu in de 21e eeuw leven?

De geschiedenis van yoga Nederland gaat terug naar de ’50-er en ’60-er jaren van de vorig eeuw waar yoga haar intrede deed met voornamelijk Hatha en Raja.

Destijds onder andere naar aanleiding van de naoorlogse dekolonisatie meegevoerd naar het Westen.

Later gevolgd door onder meer Bhakti, Kundalini, Advaita Vedanta, Transcedente Meditatie ™. Veel later tot heden is het aanbod nog meer geworden en divers met popi en catchy varianten als sup-surf yoga, honden yoga, bier yoga, Chardonnay yoga of Bikram yoga! Deze hypes blijken echter voor de aspirant defuus en onoverzichtelijk over te komen”. (Welke yoga vorm hoort nu bij mij?)

Of zijn het de vele zintuigelijke prikkels heden ten dage die ons dwingen de stilte op te zoeken? Zou dit de reden zijn waarom mindfulness en yoga aan populariteit aan het winnen is. Tijd om de bakens van (klassieke) religie en spiritualiteit te verzetten? Wordt yoga de nieuwe religie of is eerder de Wetenschap met haar duurzaamheid de nieuwe religie? Is de rol van geloven verruild voor het weten?

 

We staan ook stil bij het jubileum van 50 jaar Kundalini Yoga volgens de leer van meester Yogi Bhajan PhD. De Sikh die deze vorm in 1969 naar het Westen bracht en 3HO heeft opgericht: Healthy, Happy and Holy Organisation. Hetzelfde decennium waarin Kundalini Yoga breeduit gebracht werd tijdens het Woodstock Festival, hoogtepunt en start van de New Age en hippie beweging.

http://www.youtube.com/watch?v=XfS-Pgh02wY

Wat maakt dat deze vorm anders is dan andere vormen, zoals de Hatha? Armand legt uit wat dit hem – na eerst 20 jaar Hatha gedaan te hebben – gebracht heeft en wat de kundalini energie nu precies is. In het Tijdschrift voor yoga, uitgave december jl heeft hij een artikel hieraan geweid.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tickets

Tickets are not available as this event has passed.

Gegevens

Datum:
3 april
Tijd:
20:00 - 21:30
Kosten:
€15
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Werfeling
Telefoon:
030 - 227 3360
E-mail:
info@werfeling.nl
Website:
www.werfeling.nl

Locatie

Werfeling